Als een werknemer ziek is, moet u als werkgever de juiste stappen volgen. Ten eerste moet u de ziekte melden bij de bedrijfsarts of arbodienst. Daarnaast is het belangrijk om regelmatig contact te houden met de zieke werknemer en samen te werken aan een re-integratietraject. Wij kunnen u hierbij helpen door u te adviseren over de juiste procedures en uw rechten en plichten.
Bij langdurige ziekte van een werknemer bent u als werkgever verplicht om de werknemer te ondersteunen bij zijn herstel en terugkeer naar het werk. Dit begint met het opstellen van een re-integratiedossier. Als na twee jaar de werknemer nog steeds niet in staat is om te werken, kunt u een WIA-uitkering voor hem aanvragen bij het UWV. Wij kunnen u begeleiden bij dit proces en ervoor zorgen dat u aan alle wettelijke verplichtingen voldoet.
Als u het niet eens bent met de beoordeling van de bedrijfsarts, kunt u een second opinion aanvragen bij een andere bedrijfsarts. Als u er dan nog steeds niet uitkomt, kunt u een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV. Wij kunnen u hierbij adviseren en begeleiden.
Het ontslaan van een zieke werknemer is in veel gevallen niet toegestaan. Echter, er zijn uitzonderingen op deze regel, bijvoorbeeld als de werknemer weigert mee te werken aan zijn re-integratie. Het is belangrijk om in dit geval juridisch advies in te winnen. Wij kunnen u hierbij helpen en adviseren.
In Nederland bent u als werkgever verplicht om minimaal twee jaar het loon door te betalen bij ziekte. Het eerste jaar is dat 100% en het tweede jaar minimaal 70%. Er kunnen echter situaties zijn waarin u een ontheffing kunt krijgen voor deze verplichting. Wij kunnen u hierover adviseren en bijstaan.